Mentés a bevásárlólistára
Hozzon létre egy új bevásárlólistát

Formaválogató gyerekeknek - hány éves kortól érdemes megvenni?

2024-07-02
Formaválogató gyerekeknek - hány éves kortól érdemes megvenni?

A szortírozó játékok nagy népszerűségnek örvendenek a kis gyermekek szülei körében. Nemcsak felkeltik a gyerekek kíváncsiságát és szórakoztatják őket, hanem oktatási célokat is szolgálnak, támogatva a kicsik kognitív és mozgásfejlődését. Mikor érdemes megfontolni a vásárlást? Vajon megfelelő ajándék a csecsemőknek? Vagy inkább az óvodásoknak?

Formaválogató - mi ez?

Kezdjük azzal, hogy mi is pontosan a formaválogató. Ez egy olyan játék, amely általában kocka vagy gömb formájú. A gyermek feladata, hogy különböző alakú építőelemeket helyezzen bele, speciális nyílásokon át. Ezzel a kicsi megtanulja a formák és színek megkülönböztetését. Emellett fejleszti manuális készségeit is.

A fa szortírozó játék gyerekeknek stimulálja az érzékeket és serkenti a képzelőerőt. De vajon minden gyerek elboldogul vele? A piacon találhatók olyan modellek, amelyek már 6 hónapos kortól ajánlottak. A játék kétségkívül biztonságos számukra. Nem tartalmaz ugyanis apró alkatrészeket, amelyeket a csecsemő a szájába vehetne. Az építőelemek megfelelő nyílásokba illesztése azonban túl nagy kihívás lehet számára.

Formaválogató - hány éves kortól?

A színes szortírozó játékok biztosan felkeltik a gyerekek érdeklődését bármely életkorban. A színek és formák tanulása mellett segítik az oksági gondolkodás és a térbeli képzelet fejlődését is. A játék során a gyermeknek lehetősége van memóriája és koncentrációs képességeinek gyakorlására. A szortírozó játékok emellett elősegítik a szem-kéz koordináció és a manuális ügyesség fejlesztését.

Ha olyan játékokat keresel, amelyek örömet okoznak, serkentik a kreativitást és tanítanak, ideális választás lesz a formaválogató. Mikortól érdemes a vásárlásra gondolni? Figyelj a gyártói útmutató, amelyeket a játék csomagolásán találsz. A legnagyobb jelentősége azonban a gyermeked egyéni fejlődési lehetőségeinek van. A piacon kapható szortírozó játékok különböző anyagokból, méretben és darabszámban készülnek. Az üzletekben találhatók interaktív és többfunkciós modellek is. Kisgyermekek esetében azonban jobb, ha az egyszerűségre törekszik.

Formaválogató - hány éves kortól fejleszti a gyereket?

Van értelme formaválogatót vásárolni egy 6 hónapos csecsemőnek? Kétségtelen, hogy a gyermek még nem lesz képes rendeltetésszerűen játszani vele. Ebben a korban a kicsik általában a csipeszfogást gyakorolják. Még nem tudják a formákat a megfelelő nyílásokba helyezni, és nem tudják azokat toronnyá építeni sem.

És mi a helyzet egy egy éves gyerekkel? Ekkor már a kicsi motorikus képességei kissé fejlettebbek. Azonban még mindig gondot okozhat neki a formák összeillesztése. Számolni kell azzal, hogy az első sikertelen próbálkozások eltántorít hatják a játékoktól.

Formaválogató - mikortól tanít és szórakoztat?

A formaválogató a legjobb ajándék egy 1,5-2 éves gyermek számára. Ez az az időszak, amikor a gyermek megtanulja a színeket és formákat. Tökéletesíti a beszédkészségét is. A kicsi szívesen fedezi fel a környezetét, kísérletezik és sajátít el új ismereteket. A formák megfelelő nyílásokba helyezésének próbálgatása során a gyermek megtanulja a problémamegoldást, és megerősíti korábban megszerzett ismereteit a színekről és formákról.

A formaválogató játékok támogatják a kisgyermekek fejlődését, hiszen ezek tökéletesen illeszkednek az igényekhez és a megszerzett készségeikhez, lehetővé téve ezek finomítását. Ha idősebb gyermek számára szeretne formaválogató játékot vásárolni, érdemes egy többfunkciós modellt választani, amely különböző módokon használható. Egy egyszerű fa formaválogató játék kevésbé lehet vonzó egy nagyobb gyermek számára.

pixel